Zgodovina juda

19. stoletje

Začetki juda segajo daleč v začetke 19. stoletja.

 

1882

Jigoro Kano, ustanovitelj Juda, je ustanovil prvo judo šolo Kodokan. V nekaj letih je judo postal izredno priljubljen, tako med novimi učenci, kot med učenci in mladimi mojstri nekdanjih veščin ju jutsuja. Judo se je tudi ves čas dopolnjeval in razvijal in začel počasi nadomeščati ju jutsu kot glavno obliko goloroke borbe na Japonskem.

20. STOLETJE

Postopno se je do začetkov 20. stoletja, s pomočjo še živečih mojstrov veščin ju jutsuja, izoblikoval enotni in sistematično urejeni učni program juda. 

1938

Judo je po Kanovi smrti nadaljeval svojo pot, tako v smeri veščine ter v smeri tekmovalnega športa. Kodokan je iz preproste šole prerasel v večjo organizacijo s sedežem v Tokiu, ki širi, razvija in skrbi za judo v vseh pogledih. 

1964

Judo je prvič prikazan na Tokijskih poletnih olimpijskih igrah.

1972

Postane polnopravna olimpijska disciplina.

V zadnjih desetih letih je judo doživel silovit razvoj. Je šport, ki je prisoten skoraj v vseh državah sveta.
Redno se velikih tekmovanj udeležuje preko 150 držav. Po nekaterih podatkih judo trenira okoli 25 milijonov ljudi po svetu.

 

Kot zanimivost – judo je v Rusiji, Franciji, Južni Koreji, na Japonskem, kjer je eden najpopularnejših športov –  
del učnega načrta in se le tega poučuje v osnovnih šolah.

V Slovenijo je judo našel svojo pot v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Za leto 2022 je podatek da je v Sloveniji registriranih 76 klubov, v katerih trenira okoli 5000 judoistov.

 

Po dosežkih od leta 2002, ko je Slovenija po zaslugi Petre Nareks in Raše Srake Vukovič osvojila prvi kolajni na članskih evropskih prvenstvih, do prve olimpijske medalje Urške Žolnir v Atenah 2004 ter danes, ko se niz osvajanja olimpijskih kolajn od leta 2004 ni prekinil, lahko judo uvrstimo med najuspešnejše športe v Sloveniji. Najuspešnejša slovenska judoistka pa je Tina Trstenjak z zlato in srebrno olimpijsko medaljo.