EJU Koper European judo cadet cup 2023 U18

Koper, 28. in 29. 10. 2023

Končno je napočil trenutek, ki sem ga dolgo čakala, se nanj pripravljala in se ga zelo veselila. Prvi nastop na kontinentalnem judo pokalu. To so tekmovanja najvišjega nivoja v starosti do 18 let, tekmovanja tudi za rangiranje na Svetovno judo lestvico.

V petek popoldan smo se s trenerjem in majhno ekipo odpravili v Koper, kjer smo se nastanili v uradnem hotelu tekmovanja. To je namreč pogoj za udeležbo na takem tekmovanju, kjer vse stvari potekajo po točno določeni proceduri. Nato smo odšli v prostore organizatorja, kjer se vsak tekmovalec prijavi in dobi akreditacijo, ki je pogoj za gibanje po uradnih prostorih tekmovanja.

V soboto so bile na sporedu najlažje 3 ženske in 3 moške težnostne kategorije. Skupaj s kolegicami s kluba smo si ogledale tekmovaje in navijale za našo klubsko kolegico. Moja kategorija pa je bila na sporedu v nedeljo. V večernih urah v soboto je sledilo še težko pričakovano tehtanje. Vaga je bila ok, zato sem se lahko sprostila in dobro najedla. Sledil je zelo zgoden odhod v posteljo. Seveda so mi po glavi švigale različne misli in taktike, bila je tista pozitivna trema. Seveda sem bila odločena, da sem v Koper prišla po rezultat, ne zgolj se tekme udeležiti.

V nedeljo se je dan začel zelo zgodaj. Najprej nekako urediti sebe, sledil je zajtrk, pakiranje in odhod v dvorano Bonifika. V dvorani smo zasedli svoje mesto, se preoblekli in se odšli temeljito ogreti. Ob 9:00 se je pričelo tekmovanje. Na svojo borbo sem morala še kar nekaj časa počakati. In končno je prišla, tudi ta tako pričakovana prva borba. Nasproti mi je stala tekmovalka iz Makedonije, 106. po svetovni rang lestvici. Dvoboj sem odlično začela, ga ves čas nekako nadzorovala in z dvema wazarijema zmagala. Sledila je naslednja borba, proti Madžarki, kasnejši tretje uvrščeni na tem turnirju. Dvoboj sem prav tako nadzorovala jaz, imela bisveno več napadov, bila aktivnejša, žal pa je morda odločilo pomanjkanje izkušenj in sledila je moja napaka, kar pa je Madžarka izkoristila v svoj prid, si priborila točko, katere pa jaz žal nisem uspela do konca dvoboja. Sledila je borba v repesažu, proti Italijanki. Borba je bila dobra, aktivna, ves čas sem napadala, Italijanka pa se je branila tudi z nedovoljenimi načini in si tako prislužila 3 kazni. Sledila je diskvilifikacija Italijanke. V zadnjem krogu pred borbami za medalje sem se borila proti Slovenki. Tudi to borbo sem bila zelo aktivna, izvedla veliko napadov, bila nekako boljša nasprotnica, vendar žal se na koncu ni izšlo po mojih načrtih. To borbo sem izgubila in na koncu zasedla 7. mesto.

Seveda je bila želja večja, vendar je za moj debi to lep uspeh. S tem rezultatom pa sem se tudi uvrstila na svetovno judo lestvico IJF.